Elektronikus Sudoku


Elektronikus Sudoku - YD-666AKarácsonyra kaptam egy elektronikus Sudoku masinát unaloműzés gyanánt. Majdnem úgy néz ki mint a képen látható, de azért nem egészen (kicsit szebb). A típusa: YD-666A. Két darab ceruzaelemmel (AA) működik, a tölthető elem az akku sajnos már nem megy bele, ez utóbbiak ugyanis valamivel kövérebbek nem tölthető társaiknál. Semmi olyan extrát nem tud a készülék, mint háttérvilágítás, érintőképernyő vagy saját rejtvény szerkesztés, de a célnak tökéletesen megfelel: el lehet vele szórakozni - és ami a legfontosabb, nem kell papírral, ceruzával és radírral bíbelődni. Talán egyetlen komolyabb negatívuma az, hogy a kijelzőt, csak döntött szögből lehet látni. Ez eleinte kicsit furcsa érzés, de hamar hozzá lehet szokni.

Ez viszont meglepett:
Sudoku puzzle, hibás feladvány?
Ez volt az egyik rejtvény Hard fokozaton, amit kiadott a gép. Pirossal az van jelölve, ami alapból meg volt adva, a feketéket pedig én írtam be. A sárgák pedig a négy utoljára maradt megoldandó négyzetek, ami azért érdekes, mert lehet:
9 4
4 9.

De lehet:
4 9
9 4 is.

Ilyennek elvileg nem szabadna előfordulnia, mert minden 'puzzle'-t elvileg úgy kellene generálnia, hogy annak csak egyetlen megoldása legyen (unique solution). Nem is igazán értem, hogy történhetett ekkora skandalum. Hibás lenne az algoritmus? Vagy én néztem el valamit?Linkek:
Wikipédia szócikk a Sudokuról - Áttekintés, szabályok, törénelem.
SudukoPuzzles.org - Gyorsan és egyszerűen nyomtathatunk képességi szintünknek megfelelő sudoku feladványokat.
FlyOrDie Xudoku - Feri ajánlotta a linket, lehet online játszani, illetve lehet saját sudoku rejtvényt szerkeszteni. Ez nagy segítség lehet ha elakadunk egy nehezebb feladványnál, ugyanis a már beírt számok alapján kiírja a lehetséges folytatásokat.Hozzászólások

Gabesz képe
Gabesz 2007, december 28 - 05:20

Szerintem hibás az algoritmus. Gratulálok a sudoku feladvány blogbejegyzésbe ágyazásához! Én mostanában a Ferencváros című újságban megjelenő sudoku feladványokat oldom meg. Kellemes érzés amikor sikerül.


paklo képe
paklo 2007, december 29 - 02:41

Kösz, igaziból elég fapados módszerrel "embeddeltem be": egy Excel táblába írtam be az egészet, hogy leellenőrizzem a sorok és oszlopok összegeit, és azt screenshotoltam, majd kivágtam, és tettem be ide.

üdv. paklo


Tomy képe
Tomy (nem regisztrált) 2009, június 8 - 23:23

Hát nekem is van egy sudokum, más, mint ez, de ugyanez a dolog fellép benne. Miért ne lehetne ilyen variáció? Az enyémben sok ilyen van, de egyébként csak a nehezebb fokozatokban van így. Szerintem poén. Ahhoz nem értek, hogy maga az algoritmus milyen kellene, hogy legyen, de nem gáz ez így, hiszen minél bonyolultabb egy rejtvény, annál inkább lehet több megoldása is. A szabály csak azt mondja ki, hogy egy négyzetben, egy oszlopban és egy sorban egy szám csak egyszer szerepeljen.
Tomy


Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)