Gaby "félrement levele"


A spam etimológiai háttere

Spam-konzervA spam [ejtsd: szpem] szó eredetileg az angol nyelvben a Spiced Pork And Ham kifejezést rövidíti, ami magyarul körülbelül annyit tesz: löncshús, egészen pontosan "fűszerezett disznóhús sonkával". A Monty Python Repülő Cirkuszában volt egy epizód, ahol a vendégek egy fogadóba betérve bármit akartak rendelni, mindenben volt "spam". Így vált a spam a "ránkerőltetett valami" kifejezőjévé. Az interneten leggyakrabban a "kéretlen e-mail"; "levélszemét"; "virtuális v. elektronikus szemét"; "reklámlevél" jelentésben használják, de a spamet nem csak e-mailre, hanem botok által generált fórumhozzászólásokra, blog-kommentekre is használják.

Szia

Rég beszéltünk, tudom.
Ne haragudjatok, sok volt a tanulnivalóm. Nagyon…

Kezdem én, aztán ti meséltek. Kérdeztétek beváltak-e a tavalyi fogadalmak..
Hát…

Lássuk csak!
Kockázzuk végig az évet… Hol is kezdjem?
4-es metró? Hát az nincs! Mosoly
Na, de komolyan. Tényleg gondoljuk már végig.

Fogyni fogytam, azt hiszem… de nem is számít. Akartam egyáltalán?
Bár teljesen mind1.
Jól érzem magam a bőrömben.
Na lássuk, mi van még?

London…London… tényleg, London. Idén sem jutottam el. Mind1, majd jövőre. Addig is van Discovery, meg internet.
És még? Miket is fogadtam meg?
Ja igen.
Most már itt lenne az ideje egy jól fizető tuti munkának. De hát nem jön magától. Nem? Hát kinek jön magától?
Majdcsak jön… Szokott az. Nem?

Amúgy is előbb legyen meg az az átkozott nyelvvizsga. Majd utána jön az élet.
Csak úúúúgy unom:
Egyedül könyveket bújni... szótárazni…
Kinek van ehhez kedve???

Bár… Most találtam meg ezt az oldalt. Elég jónak tűnik.
Vessetek rá egy pillantást.

Fogadalmak helyett [ez egy link - a szerk.]

És nektek? Nektek hogy sikerült?

ui.: Viszont a Pisti… Hát a Pisti.. Ő megcsókolt. Jaj, Pisti. Már lassan 1 éve leszünk együtt

Talán jövőre a többi is összejön…
Gaby

Ma kaptam ezt az emailt bizonyos Gabytól. Mivel van Gabi nevű ismerősöm (bár nem mondhatnám, hogy gyakran levelezünk) és a spamektől viszonylag kevésbé szennyezett email címemre jött a levél, elkezdtem olvasni. Az első mondat után már 90%-ig biztos voltam benne, hogy kéretlen levéllel van dolgom:

Rég beszéltünk, tudom.

Ilyet senki se ír. Még a Barátok Közt is életszagúbb dialógusokat képes produkálni, ami nem kis szó. De a levél folytatása... Na, az még ennél is sokkal izzadságszagúbb:

Fogyni fogytam, azt hiszem… de nem is számít. Akartam egyáltalán?

És ami ezután jön, a 'lényeg'. Na az, az valami elképesztően erőltetett, az erőltetettség csimborasszója, ha lehet ilyet mondani.

Most találtam meg ezt az oldalt. Elég jónak tűnik.
[itt egy link következik - a szerk]

Bedobott ablakAki részt vesz egy félórás marketing gyorstalpalón, az is különb ötletekkel rukkolna elő mint ez a levél. És még mielőtt bárki fejében megfordulna, kizárólag akkor lehetne azzal érvelni, hogy 'Most mit izélsz? Jó reklám volt ez, hiszen te is elolvastad, még blogbejegyzést is szenteltél neki', ha jó reklámnak tartanánk azt is, hogy egy féltéglára kötözött szórólappal bedobják az ablakunkat. Ugyanilyen jó reklám az is: 'figyelemfelkeltő' és jogsértő.

14. §

(1) Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklámnak világosan és egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, amint az hozzáférhetővé válik az igénybevevő számára. Kizárólag az igénybevevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus úton, levelezés során reklám.

(2) Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklámhoz kapcsolódóan tájékoztatni kell a címzettet arról az elektronikus levelezési címről és egyéb elérhetőségről, ahol a reklámok információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával történő küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti.

(3) A reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik részükre írásban bejelentették, hogy kívánnak információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával reklámot kapni. A nyilvántartás harmadik fél számára kizárólag az igénybevevő előzetes hozzájárulásával adható át.

(4) A reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője nem küldhet információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával reklámot azoknak, akik a (3) bekezdésben meghatározott nyilvántartásban nem szerepelnek. A küldés tilalma a reklámozó, a reklámszolgáltató illetve a reklám közzétevője által küldendő összes reklámra vonatkozik.

részlet a 2001. évi CVIII. törvényből

- Ez nem egy 'világosan és egyértelműen azonosítható-', hanem sokkal inkább egy - rendkívül gyatrán, de - burkolt reklám volt.
- Nem rémlik, hogy előzetesen hozzájárultam volna, hogy reklámleveleket küldjön nekem ez a cég.
- Nem tájékoztattak semmiféle levelezési címről és egyéb elérhetőségről, ahol megtilthatnám a további reklámlevelek küldését.
- Nem tájékoztattak, hogy benne lennék bármilyen nyilvántartásukban.

Egyébként évszakosan változik, hogy mennyi kéretlen levelet kapok. Mostanában (pár hete) meglepően keveset. De nem is ezért találtam különösen felháborítónak ezt a mait. Hanem a levélben szereplő hivatkozás miatt. Egy nyelviskola oldalára vitt el a link, ahol külön fogadó-szájtot készítettek az e-mailen keresztül érkező látogatóknak. Tehát, nem hogy szégyellnék, de még az arcomba is nevetnek (ld. a képen):

Gaby reméli jót nevettetek a "félrement levelén", és ha már itt vagytok, blablabla...
[screenshot]

Nem, nem nevettem jót, de remélem Gaby akkor is ilyen gúnyosan fog kacagni, amikor egy kártérítési per okán sokszázezret kell kiköhögnie a "félrement levele" miatt.

Ha valaki nagyon unatkozik:
Spam Suxx
Spamekről még
MKOGY, 2001. évi CVIII. törvény
Czakó Péter: 2001. évi CVIII. törvény elemzése

És végül: IANAL
Úgy látszik mindenre van rövidítés. Ez pl. azt jelenti, hogy Én nem vagyok jogász (I am not a lawyer). És mielőtt bárki azt hinné: beperelni se tervezek senkit.Hozzászólások

Gabesz képe
Gabesz 2007, december 13 - 02:11

Hmm... érdekes bejegyzés! A jogalkotó a (bármilyen távoli) jövőből szemlélve sem akart avittnak látszani, gondolom ezért a körülményes szóhaszálat: az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával küldött reklám. Ezek a passzusok alkalmazhatók lesznek a gondolatátvitellel küldött reklámra is, anélkül, hogy 2032-ben jogszabályt kellene majd módosítani.


Hozzászólás

A mező tartalma nem lesz nyilvános.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><embed>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A szöveges mosolygók le lesznek cserélve a grafikus megfelelőikre.
  • You can use BBCode tags in the text, URLs will automatically be converted to links.

További információ a formázási lehetőségekről

Elnézést a puszta feltételezésért,
...de reméljük, Ön nem robot.
Image CAPTCHA
(Kis- és nagybetű számít, szóközök nincsenek.)